Context en nuance: Kritisch reflecteren over actuele thema's – Klimaatkwesties (BA3 en MA)
Dit vak is een verbredende basiscursus die als doel heeft studenten te laten kennismaken met verschillende disciplines, invalshoeken en concepten uit de humane wetenschappen aan de hand van één specifiek thema dat jaarlijks of tweejaarlijks wisselt. Het centrale thema wordt wekelijks door andere lesgevers uit de faculteit Letteren en Wijsbegeerte vanuit de eigen discipline benaderd. In het academiejaar 2024-2025 behandelen we het thema “Klimaatkwesties”.
De klimaatverandering wordt traditioneel beschouwd als hoofdzakelijk een natuurwetenschappelijke, economische en technologische aangelegenheid. Recent is echter het besef gegroeid dat er ook voor de humane wetenschappen een belangrijke rol is weggelegd in het klimaatdebat. De filosofie kan bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van morele kaders voor het aanpakken van klimaatverandering en het verkennen van de fundamentele waarden en aannames die ten grondslag liggen aan ons begrip van en onze omgang met de natuurlijke wereld. De geschiedenis en de archeologie geven ons dan weer inzicht in de manier waarop vroegere samenlevingen zich hebben aangepast aan veranderingen in het klimaat en hun omgeving hebben vormgegeven. De taalkunde helpt ons op haar beurt begrijpen hoe taalgebruik en framing het bewustzijn rond klimaatverandering en de effectiviteit van communicatie over dit onderwerp kunnen beïnvloeden, en de literatuur- en kunstwetenschap verschaffen ons inzicht in de menselijke verbeelding van klimaatverandering via de analyse van artistieke en creatieve expressievormen uit verschillende tijden en culturen. Regiostudies, ten slotte, laten ons kennismaken met de manier waarop klimaatverandering wordt benaderd in andere delen van de wereld dan West-Europa.
Tijdens de colleges maken de studenten kennis met een breed spectrum aan geesteswetenschappelijke benaderingen van de klimaatproblematiek. Elke week laten één of meer experten uit een ander wetenschapsdomein hun licht schijnen op het thema. Telkens wordt een algemene beschouwing over de bijdrage die een bepaalde geesteswetenschappelijke discipline kan leveren aan een beter begrip en/of effectieve aanpak van klimaatverandering gecombineerd met één of meer gevalstudies die die meerwaarde aantonen.
Voor meer informatie, zie www.ugent.be/lw/contextennuance.
Offered as part of the micro-credential “Environmental Humanities”